Adolphe Sax
Vous êtes ici :  De IVAS > Stad Dinant
Dinant, dochter van de Maas, wieg van Sax  

Dinant ligt in het hart van de provincie Namen, een groene streek waar het toerisme een belangrijke rol speelt. De provincie Namen is een land van valleien, rijk aan grotten en holen, natuurreservaten, waterlopen, natuurlijke en kunstmatige meren, parken en tuinen.

Van Givet tot Namen laat de vallei van de Bovenmaas, met haar poëtische en wilde schoonheid, haar immense rotsen en uitgestrekte beboste gebieden bewonderen. Kastelen, abdijen, citadellen en kerken getuigen van een rijk en veelbewogen verleden. Deze vallei is nu beschermd door een Rivierencontract, een uitgebreid actieprogramma om de site te beschermen, te restaureren en te promoten. Hierdoor wil men onder andere de kwaliteit van het water verbeteren en een economisch en toeristisch leven ontwikkelen dat geïntegreerd is in de natuurlijke en menselijke omgeving.

Op cultureel gebied telt zij onder haar beroemde zonen de schilder Félicien Rops (1833-1898), en kent zij een intense activiteit, gedragen door festivals en dynamische instellingen en verenigingen.

Dinant, stad aan de Maas, telt vandaag ongeveer 13.000 inwoners en heeft een indrukwekkend verleden. Het was een centrum van de productie en de handel van voorwerpen gegoten of gedreven in messing, en gaf zijn naam aan dit ambacht: de dinanderie.

De schilders Joachim Patenier (1485-1524), Henri Bles (1490-1550), Antoine Wiertz (1806-1865) en de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax (1814-1894), werden hier geboren.

Genesteld in een schrijn van groen, bezit deze stad één van de meest bewonderde natuurlijke decors van het Maasland. Tegen hoge kalkrotsen aanleunend, strekt de stad zich uit over een smalle landtong aan de oever van de Maas.

De belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden: de collegiale kerk, de citadel, de rots Bayard, de abdij van Leffe, de grot La Merveilleuse, de rondvaarten op de Maas, het middeleeuws dorp Bouvignes, Het Huis van het Middeleeuws Erfgoed in de Maasvallei, het Huis van de Patafonie, het Park en Natuurreservaat van Furfooz, de kajakafvaarten van de Lesse… en nu ook het Huis van Mijnheer Sax.

Enkele gastronomische specialiteiten: de Dinantse Koek, een zeer harde en decoratieve koek uit tarwebloem en honing, en de flamiche, een taart op basis van vette kaas en eieren die warm gegeten wordt met een goed glas Bourgogne erbij.

Ter herinnering aan de bewerking van messing, die bijdroeg tot de tijden van voorspoed voor de stad, en als eerbetoon aan Adolphe Sax, koos Dinant voor de slagzin De Koperen Stem, waarmee ze aantoont dat ze nog niet buiten adem is en geen tekort aan ideeën heeft.