Adolphe Sax
Vous êtes ici :  Nieuws > De 200 van Sax
De 200 van Sax  

Dinant – Vertrek Stadhuis

06|11|2014 – 19u00

200 Jaar geleden zag een ontdekker die de instrumentenbouw wereldwijd zou veranderen het daglicht aan de oevers van de Maas, meer bepaald te Dinant.  Adolphe Sax werd namelijk geboren in een huis gelegen in de Rue Neuve, op 6 november 1814. 200 Jaar later wenst de Internationale Vereniging Adolphe Sax hem een schitterend eerbetoon te betuigen. Het jaar 2014 verstrijkt dan ook gaandeweg met de organisatie van talloze evenementen gewijd aan de uitvindingen van Sax of aan betekenisvolle momenten uit zijn leven, waarbij niet vergeten wordt het Belgische karakter van de uitvinder in de verf te zetten. 

Op vrijdag 7 februari werd een aftelling van negen maanden in gang gezet. Aan de hand van een steeds hoger klimmende vloeistof in een glazen clepsyder – kunstwerk van de hand van glaskunstenaaar Bernard Tirtiaux- werd de tijd zichtbaar voorgesteld. Negen maanden aftellen om Sax hergeboren te laten worden... Op 6 november zal iedereen de adem inhouden wanneer de ultieme aftelling begint: 3...2...1... Gelukkige verjaardag Meneer Sax!

Uit de schaduw tredend, met muziek en licht, zal de Reus Sax de stad Dinant verlichten, zodat de 200ste  verjaardag waardig gevierd kan worden. De leden van de vereniging 'Mougneux d' Coûtches', die hommage wilden brengen aan de illustere burger van Dinant, vervaardigden een reus naar zijn beeltenis.

Deze reus zal tijdens de buitengewone verjaardag voor het eerst aan het publiek getoond worden en dit uiteraard op de klanken van de saxofoon! Sax heeft namelijk 200 saxofonisten uitgenodigd om zijn uitvinding langs de oevers van de Maas te laten weerklinken. De reus zal door Dinant trekken, van het Stadhuis tot aan zijn geboortehuis zodat de stad door 1000 lichten zal schitteren. Het publiek wordt uitgenodigd om de reus op zijn tocht te volgen en om samen met de 200 saxofonisten het door iedereen gekende deuntje in te zetten. Happy Birthday Mister Sax!