Adolphe Sax
Vous êtes ici :  Nieuws > Hier en elders > Twee Muntstukken
Twee Muntstukken  

Sinds 2004 geven enkele Europese landen eurogedenkstukken uit met een aantal gemeenschappelijke kenmerken zoals het thema en de plaatsing van een gezamenlijk embleem. Dit initiatief bestaat ondertussen reeds 10 jaar en nog steeds worden de thema's in onderling overleg afgesproken. Deze thema's moeten zo goed als mogelijk de Europese identiteit en het rijke Europese cultuurpatrimonium in de verf zetten. Nadat reeds uitvinders, ontdekkers, schrijvers, schilders en de architechtuur aan bod kwamen, werd voor 2014 gekozen voor componisten.

Europa is inderdaad rijkelijk bedeeld wat bekende muziekcomponisten betreft en ook België laat zich hierin niet onbetuigd. En omdat dit jaar samenvalt met de viering van de 200ste verjaardag geworden met de uitvinding van de naar hem genoemde saxofoon, was het niet meer dan normaal om hem te eren met de uitgifte van een herdenkingsmunt.

©Elles Kloosterman ©Luc Luycx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe herdenkingsmunten:

Voor het eerst sinds België deelneemt aan dit prestigieuze Europa-uitgifteprogramma werden de beide muntstukken voorzien van een aparte voorzijde. Het zilverstuk van 10 Euro draagt het portret van een jonge Sax zoals dat ook voorkomt op het briefje van 200 Frank dat in de jaren 1990 door de Nationale Bank van België werd uitgegeven. Verder vertoont de voorzijde van dit stuk nog een typisch zicht op Dinant, waaronder de Onze-Lieve-Vrouw Collegiale en de hoog op de rotsen gelegen citadel.

 

De voorzijde van het zilverstuk werd gegraveerd door de Nederlandse medailleur Elles Kloosterman. De voorzijde van het goudstuk van 50 Euro daarentegen draagt een portret van een wat oudere Sax, zoals dat door zijn vriend Edouard Millet de Marcilly werd gebeeldhouwd. Naast het portret plaatste Luc Luycx tevens de afdeelding van een saxofoon.

De keerzijde van dit stuk toont de kaart en de twaalf sterren van de Europese Unie, de drietalige landsaanduiding en de nominale waarde. Op de voorzijde werd het embleem van het Europa-programma geplaatst als kenteken voord de gezamenlijke muntuitgifte; dit werde ontworpen door de graveur van de Finse Munt, Hannu Veijalainen.

 

KENMERKEN

ZILVER

GOUD

Nominale waarde:

10 EURO

50 EURO

Slagwaliteit

Proof

Proof

Legering:

Ag 925

Au 999

Gewicht:

18,75 g

6,22 g

Diameter:

33 mm

21 mm

Ontwerp:

Elles Kloosterman

Luc Luycx

Oplage:

15.000

1.000

Verpakking:

muntetui

muntetui

Eenheidsprijs:

42,00 €

300,00 €

Meer informatie