Adolphe Sax
De 8ste Wedstrijd voor Jonge Saxofonisten - 2013  

 

 Halve Finale: donderdag 09 mei vanaf 10 uur

Finale : zaterdag 11mei vanaf 9 uur

Dinant – Regionaal Cultureel Centrum
(Zaal Bayard)

Vrije toegang

 

De Internationale Vereniging Adolphe Sax organiseert het Dinantse cultuurseizoen op het ritme van activiteiten gewijd aan de saxofoon en aan de uitvindingen van zijn geniaalste inwoner, Adolphe Sax. Tijdens deze muzikale punctuaties vult de stad Dinant zich met saxofoon, allerlei melodieën en muziek …

Het geklik van de kleppen die de muzikanten op vituoze wijze aantikken is een antwoord aan het zachte geklots van de trage en  vredige Maas. De zoete stem van het instrument vloeit door de gouden en koperen openingen ter streling van eenieders oor. Over de stad aan de Maas hangt dan een sfeer van Sax en blaast een briesje de slogan ‘Dinant, de koperen stem’ nog meer betekenis in.

De Wedstrijd voor Jonge Saxofonisten, waarvan de 8ste editie begint op 13 februari, neemt een belangrijke plaats in in de reeks van activiteiten.  De wedstrijd is toegankelijk voor alle jonge Belgische en Luxemburgse saxofonisten, alsook voor jonge saxofonisten van andere nationaliteiten die gehuisvest zijn in België of in het Groothertogdom Luxemburg of er ingeschreven zijn aan een erkende instelling voor muziekonderwijs. Voor deze editie registreert de wedstrijd een recordaantal inschrijvingen met 246 kandidaten (106 solisten en 140 saxofonisten in de categorie Ensemble), verdeeld over verschillende gragen overeenkomend met de leeftijd of het op saxofoon bereikte studieniveau van de kandidaten:

Solisten (106):

25 Solisten Lagere Graad (geboren na 11mei 2000),

22 Solisten Middelbare Graad (geboren na 11mei 1997),

31 Solisten Hogere Graad (geen leeftijdsgrens),

28 Solisten Uitmuntendheidsgraad (geboren na 11mei 1985).

 

Ensembles (13):

7 Ensembles categorie Amateur,

6 Ensembles categorie Uitmuntendheid.

 

De 8e Wedstrijd voor Jonge Saxofonisten Dinant verloopt in drie verschillende proeven.

 

De halve finale:

Op 09│05│2013

 

De finale:

Op 11│05│2013

 

De proclamatie van het palmares is voorzien op zaterdag 11 mei rond 23 uur.

Gelieve te noteren dat zowel de Schiftingsproeven als de Halve Finales en de Finale plaatsvinden in de zaal Bayard van het Regionaal Cultureel Centrum van Dinant. Alle proeven zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Iedereen is hartelijk uitgenodigd.