GEBEURTENISSENConcerten van hoge kwaliteit en onvergetelijke voorstellingen

In de straten van Dinant...

Adolphe Sax zette zich met niet aflatende toewijding in voor de musici. Hij bracht aan vele instrumenten verbeteringen aan, ontwierp de saxofoonfamilie, vond de harmonie-ensembles opnieuw uit, enz.

Trots op deze verwantschap organiseert de Internationale Vereniging Adolphe Sax evenementen waar veel plaats wordt ingeruimd voor de musici en de muziek. Nu eens door hen samen te brengen voor unieke momenten, dan weer door aankomende of gevestigde kunstenaars op het programma te zetten. Met als doel luisterplezier voor alle leeftijden.

 

Journée des Harmonies - Crédit photo Jean-Pol Sedran

Dag van de Harmonieën

De hedendaagse harmonies en fanfares hebben veel te danken aan de uitvindingen en de ideeën van Adolphe Sax. Vanuit deze zekerheid wijdt de IVAS één van haar belangrijkste evenementen aan deze orkesten, de trotse vertegenwoordigers van de volksmuziek in de edele zin van het woord.

Verspreid over acht pleinen in de stad, zullen 24 orkesten, uit Frankrijk, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg, de Vlaamse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel, elk een concert van 45 minuten geven.

Alle orkesten zullen samen op de Place Patenier een uniek en uitzonderlijk concert verzorgen – een indrukwekkende aubade uitgevoerd door 1000 muzikanten!

Grand Rassemblement - Crédit photo AIAS

De Grote Samenkomst van Saxofonisten

Sinds 1990 is het in Dinant een echte traditie geworden om de vier jaar een groot aantal saxofonisten samen te brengen ter gelegenheid van de Internationale Wedstrijd Adolphe Sax. Deze populaire en grote bijeenkomst brengt talrijke saxofonisten en een nog talrijker publiek naar de geboortestad van Adolphe Sax, om de emotie te delen van een gemeenschappelijk openluchtconcert in het historische hart van de stad. Maar ook om zich te laten ontroeren door de klank van duizenden noten die in de Maasvlakte opstijgen en het zicht van de glinsterende en ten hemel gerichte saxofonen.

In de loop der jaren bleef het succes toenemen, en bracht dit concert steeds meer muzikanten samen. De kaap van 1000 muzikanten, die mee de uitvinder van de saxofoon komen vieren, werd al geruime tijd overschreden.

Dimanches de Mr Sax - Crédit photo AIAS

Zondagen van M. Sax

Zoals gewoonlijk, viert Dinant elke zondag in juli en augustus de saxofoon. Van 14 tot 17u wordt de Maas een soort bayou, wanneer de meeslepende ritmes van de verschillende dixieland en New Orleans jazzbands de pleinen en straten van de Maasstad vullen en het publiek op het terras langs de Maas de tijd van een pauze doen wegdromen. Na het vertrek van deze wandelconcerten op de Place St-Nicolas, gaan de muzikanten naar de kades om tot slot te verzamelen bij het geboortehuis van het genie van Dinant (Rue Sax, 37). Als de jazzklanken dan alle aandacht hebben gekregen, waarom dan niet eens aan de muzikanten vragen om uw favoriete melodie uit te voeren? Zij zullen het met plezier spelen, want het sleutelwoord van dit evenement is gemoedelijkheid. Meer dan een slagzin is Dinant, de Koperen Stem immers een sfeer om je in onder te dompelen, een kleurrijke en gezellige ambiance. Altijd zacht maar nooit soft. Deze muzikale evenementen zijn gratis. Dus waarom geniet je er dan niet van ?

Dinant Voix Cuivrée - Crédit photo AIAS

Dinant, la Voix Cuivrée

In de zomer: beiaardconcerten, jazzconcerten op straat, jazzfestivals (Festival D'Jazz, Festival de l'Eté Mosan, International Music Academy),...

En ook dingen om te zien: Het Huis van Meneer Sax, de stedelijke tentoonstelling Art on Sax, de zitbank van Adolphe Sax... Meer info op Sax and the City.