Art on SaxEen kleurrijke stadsexpositie!

ART ON SAX

Stel je eens Klein Duimpje voor in het land van Mijnheer Sax…

Stel je eens voor dat je onze Europese buren herontdekt…

Stel je eens voor dat je een reis maakt gewoon door Dinant…

In november 2010 organiseerden de Internationale Vereniging Adolphe Sax (AIAS) en het Maison du Tourisme de la Haute-Meuse (MdT) in Dinant Europ’A Sax, om de betekenis voor de stad van Mijnheer Sax en zijn briljante uitvinding in het licht stellen.

Met de hulp van het Programma voor Wallonië van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en met de ondersteuning van het Commissariaat-generaal voor Toerisme, ontwierpen AIAS en het MdT 28 reuzensaxofoons van meer dan drie meter lang, in de kleuren van de landen van de Europese Unie.

Art on Sax Dinant

Om deze aan te kleden werd op het internet een internationale grafische wedstrijd gelanceerd.

De opdracht luidde: ontwerp een originele en creatieve versiering, zonder in clichés te vervallen, met als thema de landen van de Europese Unie en Europa zelf.

Zo ontstonden 28 artistieke creaties, tussen de muziek en de grafische kunsten.

Wij nodigen u uit om deze bijzondere tentoonstelling te ontdekken, een reis doorheen de Europese verbeelding, tussen het Maison du Tourisme en het Huis van Mijnheer Sax, waarbij u de brug moet oversteken.

Als afronding van uw tocht door de stad kan u Dinant verkennen via een ludieke rally, die u van het Parcours van de Anamorfosen, via het Huis van de Patafonie, naar de Europese saxofoons brengt.

 

BETEKENINGEN: 

 

ADOLPHE SAX
Génie inventif
(Huis van Mijnheer Sax)
Evocatie van het genie van Adolphe Sax en enkele van zijn uitvindingen. Onder het paviljoen bevindt zich het officiële zegel van Adolphe Sax zoals dat op zijn patenten staat.

BELGIË
Compromis

(Charles de Gaulle Brug)
Een superpositie van omgekeerde saxofoons dringt de bodem van het instrument binnen. De gebruikte kleuren zijn die van de Belgische vlag, met de Waalse haan en de Vlaamse leeuw.
Onderaan roept de onomatopee "blabla" de onophoudelijke gesprekken en compromissen op in de Belgische stijl. In het midden van alles staat het Brusselse logo.

BELGIË (Strips)
BeDelirium
(In bruikleen)
België, land van het stripverhaal. Enkele wereldberoemde auteurs: Hergé, Peyo, Morris, Franquin... Herkent u alle genoemde Belgische monumenten en steden?

BULGARIJE
Topalov

(VVV-Kantoor)
Zinspeling op Veselin Topalov, speler en schaakgrootmeester. Vandaar de kleuren zwart en wit (van het schaakbord).

CHINA
Le Dragon Rouge
(Charles de Gaulle Brug)
De gele sterren op een rode achtergrond roepen de nationale vlag op. Onderaan de saxofoon zijn de Grote Muur en een panda geschilderd.

DENEMARKEN
Den Lille Havfrue

(Square Lion)
Evocatie van de geschubde staart van "De Kleine Zeemeermin", een verhaal van de Deense schrijver Hans Christian Andersen.

DINANT
Dinant, Fille de Meuse
(Stadhuis - Ingang)
Evocatie van de gebouwen van de stad met, vooral herkenbaar, de bollenklokkentoren van de collegiale kerk. De dominante kleuren zijn een mengeling van het "blauw" van de Maas en het groen van de groene omgeving waarin Dinant zich bevindt.

DUITSLAND
Schlagermeister
(Charles de Gaulle Brug)
"Voetbal is een eenvoudige sport: 22 mannen achtervolgen een bal gedurende 90 minuten en uiteindelijk winnen de Duitsers", aldus de Engelse voetballer Gary Lineker, die opmerkte dat de competities vaak werden gewonnen door de Mannschaft, het Duitse nationale elftal.

ESTLAND
Russian Keyhole

(In bruikleen)
Altijd beschouwd als de westelijke toegangspoort tot het Russische Rijk, kan Estland worden vergeleken met een sluis. De drie gekozen kleuren doen denken aan de nationale vlag.

EUROPA
Le saxo noir
(Citadel - Parking)
Thierry Noir, bekend als de eerste artiest die in 1984 de Berlijnse Muur graffiti maakte, werd onmiddellijk benaderd om de Europese saxofoon te schilderen. Men zal zijn bewust minimalistische techniek en zijn penseelstreken gemakkelijk herkennen. De cartoonstijl wordt weerspiegeld in kleurrijke gezichten met grote paarse lippen.

FINLAND
Aqua = Vita
(Station van Dinant)
Salmiakki Koskenkorva is een populaire Finse alcoholische drank, een mix van wodka en een samenstelling op basis van glucosestroop en zoethoutextract die de saxofoon zijn zwarte kleur geeft. Aquavit ontleent zijn naam aan het Latijnse "aqua vitae" wat "brandewijn" betekent.

FRANKRIJK
Sexy France, La Lala lala lala,

(Charles de Gaulle Brug)
Het is een been met een visnetkous en een jarretelgordel die doet denken aan de French Cancan. De onderkant van de saxofoon staat voor de dij en het mondstuk symboliseert de voet.

GRIEKENLAND
Dêmos

(In bruikleen)
Land waar democratie en vrijheid van meningsuiting zijn ontstaan. Vandaar de verschillende monden die zich uitspreken.

HONGARIJE
Rubik

(In bruikleen)
De gekleurde vierkanten doen denken aan de beroemde Rubik's Cube uit de jaren '80, uitgevonden door de Hongaar Ernö Rubik.

IERLAND
Good Luck, Irland

(Cultureel Centrum)
Patricius, evangelist van Ierland in de 5e eeuw, zou het mysterie van de Heilige Drie-eenheid hebben verklaard met behulp van een klavertje. Sindsdien is de shamrock het symbool van dit land. Als je goed naar de saxofoon kijkt, heb je misschien het geluk om één tot vier blaadjes te vinden.

ITALIË
Il Cavaliere
(Charles de Gaulle Brug)
De kleuren van deze saxofoon doen denken aan een beroemd merk Italiaanse auto's.

KROATIË
Šahovnica
(Charles de Gaulle Brug)
Het rood-witte dambord doet denken aan de vlag van het land. De overlapping van een blauwe das verwijst naar de Kroatische huurlingen (gebruikt door Lodewijk XIII en Lodewijk XIV) die een sjaal om hun nek droegen.


LETLAND
Like a Bird

(In bruikleen)
Een zinspeling op de nationale vogel van het land, de knikkende kwikstaart die op het saxofoonpaviljoen is afgebeeld. De kleuren zijn niet die van de vlag, maar van het wapen van Letland.

LITOUWEN
Dunk
(Charles de Gaulle Brug)
Dit is een basketbalrecord in de vorm van een saxofoon. Basketbal is de nationale sport in Litouwen, de beste Europese natie in deze sport en een medaillewinnaar bij elke laatste Olympische Spelen. Het woord "dunk" op de saxofoon verwijst naar een tweehandige basketbalpiek.

LUXEMBURG
Deluxe

(Casino van Dinant)
Klein land, maar zeer welvarend. Het wordt hier vergeleken met een hoorn des overvloeds waaruit euro's vloeien.

MALTA
Melitta

(VVV-Kantoor)
In de oudheid was het eiland beroemd om zijn honing ("Meli" in het Grieks en "Melitta" bij) die in het hele Middellandse Zeegebied werd geëxporteerd. Sommige mensen beweren dat de honing ook doet denken aan de okerkleur van de kliffen van het eiland...

NEDERLAND
Waar zijn de gouden tulpen?
(Patenierplein)
In de loop van de 16e eeuw werd de tulp, die in het Oosten ontstond, in de Nederlanden geïntroduceerd en kende onmiddellijk een bloeiend succes, waarbij de productie nooit ophield te groeien. De zwarte kleur van de saxofoon verwijst naar de Nederlandse ambitie om een zwarte tulp te creëren.

OOSTENRIJK
Kristallwelten
(Charles de Gaulle Brug)
Het is een evocatie van de "Swarovski Kristallen Werelden", een waar universum gewijd aan kristal in al zijn facetten.
Een groot groen gezicht bewaakt de toegang tot deze magische wereld. Uit zijn mond gutst een waterval. De wervelingen die zo ontstaan genereren bellen, kleine knipogen naar de Oostenrijkse firma "Red Bull".

POLEN
Wycinanki

(Charles de Gaulle Brug)
Voorstelling van Poolse wycinanki, een decoratief handwerk gemaakt van monochrome en veelkleurige papieren uitsnijdingen. Typische symbolen van het land zijn ingevoegd: de zeemeermin van Warschau, Chopin, ooievaars, beren, wodka, een lajkonik, pierogi, de Poolse wapenkamer, bizons, iconen en orthodoxe kerken. In het bovenste gedeelte verwijst het blauw naar de Oostzee en de Mazurische meren. Onderaan staan de Tatra, de beroemde Poolse bergen en decoratieve vormen van Art Nouveau stijl.

PORTUGAL
Tordesillas
(Charles de Gaulle Brug)
Oude wereldkaart met de verticale afbakening die is vastgelegd in het Verdrag van Tordesillas (7 juni 1494), waarin het lidmaatschap van de koloniën is vastgelegd. Ten westen van deze lijn: het Spaanse grondgebied. In het oosten, de Portugese eigendommen (Brazilië, Azoren, Kaapverdië).

ROEMENIË
Vlad

(Patenierplein)
Het is een zinspeling op graaf Dracula, een bloeddorstige vampier wiens roman is geïnspireerd op Vlad III de Impaler, prins van Walachije, de zuidelijke provincie van Roemenië. 

SELMER HENRI
Suprême
(Huis van Mijnheer Sax)

Befaamd en meermaals bekroond brengt de in Parijs gevestigde Henri Selmer (1858-1914) eerst mondstukken, rieten en klarinetten op de markt. In 1922 ontwerpt hij zijn eerste saxofoon waarna hij in 1929 de door de zoon van Adolphe Sax, Alphonse-Edouard, geleide ateliers overneemt. Zo wordt Henri Selmer de waardige opvolger van de uitvinder van de saxofoon. Deze reuzensaxofoon is geïnspireerd op de "Supreme" saxofoon, de nieuwe generatie saxofoons van SELMER Paris. Meer info

SLOVENIË

Ljubljana
(Patenierplein)
De saxofoon vertegenwoordigt het wapen van de stad Ljubljana met zijn kasteel en een draak, het symbool van de stad. Het komt van de Griekse legende van Jason en de Argonauten die in een moeras bij Ljubljana tegen een monster vochten.

SLOWAKIJE
Juraj Jánošík
(Sint Nicolaasplein)
Het is een evocatie van een volksheld van het land: Juraj Jánošík, een soort Robin Hood die aan het eind van de 17e en het begin van de 18e eeuw leefde. Onderaan de saxofoon staat een kaart van het land, de vlag van Slowakije en de naam van het land in het Slowaaks.

SPANJE
Mira

(In bruikleen)
Het is een evocatie van de Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró, vrij geïnspireerd door zijn schilderij "Personajes en la noche guiados por los rastros fosforescentes de los caracoles". De titel van de saxofoon is een woordspeling tussen de uitnodiging om naar het werk te kijken (mira) en de schilder (Miró).

TSJECHISCHE REPUBLIEK
Prazske Jaro

(Sint Nicolaasplein)
Dit is een evocatie van de Praagse Lente (1968) die werd verdrongen door de USSR, die tanks naar de Tsjechische hoofdstad stuurde. Twee van hen zijn zichtbaar in zwart-wit op de saxofoon.

VERENIGD KONINKRIJK
Free

(Charles de Gaulle Brug)
De gele en roze kleuren doen denken aan de punkbeweging die in het Verenigd Koninkrijk is begonnen. We vinden de Big Ben, een typische bus, telefooncellen, een Engelse bulldog met de hoed van de koningin, de voetgangersoversteekplaats van de Beattles, de bril van John Lennon, de bobbies die de kroon beschermen... Aan de onderkant staan het distelembleem voor Schotland, de prei voor Wales en de Tudor-roos voor Engeland.

VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA
Sax of Liberty
(Charles de Gaulle Brug)
Enerzijds zijn er veel verwijzingen naar Louisiana (vlag, carnaval, wapenschild, kathedraal, stadion, Dixieland jazz) als de saxofoon wordt gekoppeld aan de saxofoon die in 2018 in New Orleans wordt aangeboden. Aan de andere kant, de herdenking van de Slag om de Ardennen in december 44 in de regio van Dinant.  Op de pot staat de Amerikaanse vlag "Star and Stripes".

WALLONIË
La Joie de Vivre

(Huis van Patafonie)
Wallonië, het zuidelijke deel van België, voornamelijk Franstalig, staat bekend om zijn gevoel voor feest en levensvreugde. Het doet denken aan een nachtelijk feest met vuurwerk.

ZWEDEN
I [D] EA
(Cultureel Centrum)
De saxofoon is verdeeld in in te richten stukken met verwijzing naar de keten van designmeubelwinkels in kits. Geel en blauw zijn de kleuren van de nationale vlag. Let op het kleine rode Dalarna paardje bovenaan, een belangrijk symbool van deze regio en van Zweden in het algemeen. Het is gebruikelijk om ze als cadeau te geven, vandaar het cadeaulint.