SAX & THECITY
Sax is één van de beroemdste burgers van Dinant. In de stad vind je verschillende locaties die verwijzen naar zijn uitvindingen of naar de betekenis van zijn figuur. Volg het uitgestippelde parcours en ontdek zo deze ludieke en muzikale straatkunst.
Op het menu van de wandeling:
Rue Adolphe Sax, 37
Het hele jaar open,
7 dagen op 7,
van 9 tot 18u
(gratis toegang)
Kiosk - Concert ruimte
Esplanade Elisabeth
Princesse de Belgique
(Rue Grande 37)
Het Parcours van de Anamorfosen
Rue Adolphe Sax
De Clepsyder
van Meneer Sax
Binnenplaats
van het stadhuis
De Espace Sax
Place Collard
Sculptuur van Félix Roulin
De zitbank van Adolphe Sax
Rue Adolphe Sax
van de beeldhouwer
Jean-Marie Mathot
Iedereen kan, vrij en in eigen tempo, vertrekken in het voetspoor van Adolphe Sax. De brochure Sax and the City, met een stadsplan waarop al deze locaties zijn aangeduid, is gratis te verkrijgen aan het onthaal van het VVV (Quai Cadoux 8, Dinant, 082/22.90.38) en van het Cultureel Centrum (Rue Grande 37, Dinant).
Meer weten...
Adolphe Sax
Antoine-Joseph Sax, beter bekend als Adolphe Sax, werd op 6 november 1814 geboren in Dinant. Zijn vader, die zich intussen in Brussel had gevestigd, bracht hem al van kindsbeen af de kunst van het vervaardigen van houten en koperen muziekinstrumenten bij. Al heel jong getuigde hij van een inventieve geest en van een buitengewone muzikale begaafdheid. Heel zijn leven lang gaf Adolphe Sax blijk van energie, werklust, verbeeldingskracht en talent. Hij was tegelijk instrumentenbouwer, solist, geluidstechnicus, componist, dirigent, pedagoog en uitgever. Hij belichaamt helemaal de geest van de 19e eeuw: vol veroveringslust en vertrouwen in de toekomst. Naast het vervolmaken van talrijke instrumenten (klarinet, fagot, pauken, panfluit, …) heeft hij de uitvinding van verschillende instrumentenfamilies op zijn naam staan: de saxhoorn, de saxtromba, de saxtuba en natuurlijk ook de saxofoon. Aan hem danken we de hervorming van de militaire kapellen, wat hem de vader maakt van de hedendaagse harmonies en fanfares. Hij leidde ook de eerste saxofoonklas in het Conservatoire de Paris.
De uitvinding van de saxofoon deed een levendige controverse ontstaan, maar leidde er wel toe dat de roem van Sax, die ervoor gekozen had naar Parijs te trekken, een hoogtepunt bereikte. Dit instrument, met zijn nieuwe timbre, bekoorde talrijke componisten van die tijd en werd niet lang daarna één van de lievelingen van de jazz. Adolphe Sax bracht zonder enige twijfel een omwenteling teweeg in de muziek. Op 7 februari 1894 stierf hij, in grote armoede, in Parijs. Hij ligt begraven op het kerkhof van Montmartre. Zijn zoon Adolphe-Edouard zette zijn werk voort tot in 1929, toen de Société H. Selmer & Cie het atelier Adolphe Sax in de Rue Myrha in Parijs overnam. Vandaag heeft het Maison Selmer Paris 125 jaar ervaring, is bevoorrecht partner van de Internationale Vereniging Adolphe Sax, en is nog altijd exclusief eigendom van de familie van de stichter. De zetel bevindt zich in hartje Parijs (Quartier de la République), terwijl de productie gebeurt in de fabriek van Mantes-la-Ville.
Om te verder te gaan:
- Adolphe Sax, geniaal Dinantenaar, Albert Remy
- Adolphe Sax, 1814-1894, Inventeur de génie, Jean-Pierre Rorive, Editions Racine. Te koop aan de prijs van 20 € (CCD).
Dinant, dochter van de Maas, wieg van Sax
Dinant ligt in het hart van de provincie Namen, een groene streek waar het toerisme een belangrijke rol speelt. De provincie Namen is een land van valleien, rijk aan grotten en holen, natuurreservaten, waterlopen, natuurlijke en kunstmatige meren, parken en tuinen.
Van Givet tot Namen laat de vallei van de Bovenmaas, met haar poëtische en wilde schoonheid, haar immense rotsen en uitgestrekte beboste gebieden bewonderen. Kastelen, abdijen, citadellen en kerken getuigen van een rijk en veelbewogen verleden. Deze vallei is nu beschermd door een Rivierencontract, een uitgebreid actieprogramma om de site te beschermen, te restaureren en te promoten. Hierdoor wil men onder andere de kwaliteit van het water verbeteren en een economisch en toeristisch leven ontwikkelen dat geïntegreerd is in de natuurlijke en menselijke omgeving.
Op cultureel gebied telt zij onder haar beroemde zonen de schilder Félicien Rops (1833-1898), en kent zij een intense activiteit, gedragen door festivals en dynamische instellingen en verenigingen.
Dinant, stad aan de Maas, telt vandaag ongeveer 13.000 inwoners en heeft een indrukwekkend verleden. Het was een centrum van de productie en de handel van voorwerpen gegoten of gedreven in messing, en gaf zijn naam aan dit ambacht: de dinanderie.
De schilders Joachim Patenier (1485-1524), Henri Bles (1490-1550), Antoine Wiertz (1806-1865) en de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax (1814-1894), werden hier geboren.
Genesteld in een schrijn van groen, bezit deze stad één van de meest bewonderde natuurlijke decors van het Maasland. Tegen hoge kalkrotsen aanleunend, strekt de stad zich uit over een smalle landtong aan de oever van de Maas.
De belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden: de collegiale kerk, de citadel, de rots Bayard, de abdij van Leffe, de grot La Merveilleuse, de rondvaarten op de Maas, het middeleeuws dorp Bouvignes, Het Huis van het Middeleeuws Erfgoed in de Maasvallei, het Huis van de Patafonie, het Park en Natuurreservaat van Furfooz, de kajakafvaarten van de Lesse… en nu ook het Huis van Mijnheer Sax.
Enkele gastronomische specialiteiten: de Dinantse Koek, een zeer harde en decoratieve koek uit tarwebloem en honing, en de flamiche, een taart op basis van magere kaas en eieren die warm gegeten wordt met een goed glas Bourgogne erbij.
Ter herinnering aan de bewerking van messing, die bijdroeg tot de tijden van voorspoed voor de stad, en als eerbetoon aan Adolphe Sax, koos Dinant voor de slagzin De Koperen Stem, waarmee ze aantoont dat ze nog niet buiten adem is en geen tekort aan ideeën heeft.