HET HUIS VAN MR. SAXEen magische plek, gewijd aan de uitvinder van de saxofoon

Maison de Monsieur Sax

 

 Een magische plek, gewijd aan de uitvinder van de Saxofoon

 

Adolphe Sax, de geniale uitvinder van de saxofoon, beschikt voortaan in zijn geboortestad Dinant over een ruimte die volledig aan hem gewijd is. Geen museum, maar een Centrum waar zijn leven en werk belicht worden. Het Huis van Mijnheer Sax nodigt uit om een buitengewoon genie te ontdekken, zijn revolutionaire bijdragen tot muziek en techniek, zijn verbazingwekkende uitvindingen, zijn voortdurende uitdagingen, zijn successen en mislukkingen, zijn rijk en bewogen leven. Een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in het fabelachtige lot van de saxofoon.

Maison Sax Dinant

 Dit allemaal via een originele en speelse enscenering die een lust is niet alleen voor het oog, maar ook voor de oren, dankzij de muziekfragmenten en de geluidsevocaties.

Dit belevingscentrum is gelegen in de Rue Sax nummer 37, in een gebouw dat zich precies bevindt op de plaats waar Adolphe Sax in 1814 geboren werd. Een Parcours van Anamorfosen, bestaande uit zeven totems met hedendaags profiel, die elk een instrument van de familie voorstellen (sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton, bas en contrabas), leidt de bezoeker tot op deze plaats. Nadat de bezoeker eerst wat gepauzeerd heeft samen met Adolphe Sax, die rustig op zijn bankje vóór zijn Huis zit, wordt hij uitgenodigd om de deur te openen naar deze nieuwe ruimte en om rond te wandelen over de vloer in de vorm van een saxofoon, te bladeren in een reuzenboek waarin de liefdesverklaringen van Bizet of Berlioz aan de saxofoon zijn samengebracht, de instrumenten te laten spreken, de teksten in drie talen (Frans, Nederlands en Engels) op de muren en in de lichtbakken in de grond te lezen, een reusachtig facsimile te bekijken van een octrooi voor de uitvinder van de saxofoon… Kortom, een noodzakelijke stap om kennis te maken met Adolphe Sax, waarna men zijn weg kan vervolgen, bijvoorbeeld naar het Huis van de Patafonie, een andere muzikale en interactieve plek in Dinant.

 

Praktische informatie:

  • Adres: Rue Sax, 37 5500 Dinant
  • Gratis toegang, geen reservatie nodig
  • Het hele jaar open, 7 dagen op 7, van 9 tot 19u.
    (Uitgebreide openingsuren in de zomer)

 

 

Een virtueel bezoek?

Maison Sax Dinant - Visite virtuelle